>

Selasa, 30 November 2010

Cerita NIKAH Saya...


Entry ni dah lama Huda tulis since lepas nikah seminggu lg..tapi asyik pending je..tuptup2..kodek punye kodek..Huda jumpe balik..entry yang Huda dah buat dan  tak sempat nak post je dalam blog nie.. Huda edit2 skit..banyak yang Huda tambah lagi..eheeheh.. jum3x..
...
...
...
...

Alhamdulillah, dengan sekali lafaz kami berdua telah sah menjadi suami isteri. Dua tiga hari sebelum majlis, En Tunang Suami dah start rasa nervous, while his wife ni pun same..hihih mana taknya. selepas selesaikan segala urusan pengkebumian bonda tercinta dan majlis2 tahlil dan rasa sedih memng sentiasa menyelubungi diri ketika itu.. sampai tak ingat yang lagi beberapa hari huda akan jadi isteri En suami....:):)



Tiga hari berturut-turut sebelum diijadkabul, En tunang Suami datang ke rumah untuk menyelesaikan borang nikah yang belum mendapat kelulusan dari pejabat agama kerana menunggu borang Pengesahan dari Jabatan En suami..alala...susahnya nak kahwin dengan anggota beruniform ni ..ngomel ku sendirian..ehehe..Tp demi En Tunang Suami dan cinta kami..dugaan sebesar itu insyaALLAH kami berusaha untuk menghadapinya dengan tenang.


Since 9.9.2010 kes borang dr Jabatan En suami memang tak settle2 lagi.
 Padahal tarikh nikah kami 11.09.2010 dua hari je lagi...
Dalam hati hanya ALLAH jela yang tahu bertapa kalut nya huda time tu...Tok kadi dah di beritahu awal tentang pertkara tersebut dan sedia maklum tentang kelewatan borang  itu..tok kadi tu kata dia akan tolong even borang Jabatan tak sampai lagi..lega kejap .! Padahal borang dah hantar 2 bulan awal dari tarikh nikah..aishh~ merungut sendiri..

Tuptup dapat panggilan dari En Tunang Suami time tu kata borang pengesahan Jabatan dah ada kat tangan beliau..wohoooo.. melompat gembira huda!!..bergegas la beliau datang ke Taiping ..terus abah dan abgchik bawak borang tu ke pejabat agama Taiping..ingatkan dah settle..rupanya tak boleh nak proceed jugak..Lusa dah nak nikah..aishhh~~.huda memang dah tak sedap hati  !!..bayangkanlah Pejabat agama taiping tolak ke pejabat agama ipoh pulak untuk uruskan.

 

Esok pagi2 lagi En suami dah datang rumah dan bergegas dengan abah dan abang chik ke Pejabat Agama Ipoh.. harapan huda terakhir adalah di pejabat Agama Ipoh..

lebih kurang pukul 1 petang abah, en Suami dan abg chik balik.. Huda nak dengar berita yang gembira je time tu..sayup dari luar bilik huda terdengar abah bagitahu dekat kak long kata "depa  tak boleh nikah esok.kena tunda"!! ..abah kata sijil tu pihak pejabat Agama ipoh tak dapat nak sign...apelagiiiiiiii... huwaaaaaaaaaaa...Huda nangiss lagi.. uhuhuh..sedih sangat-sangat!..macam2 Huda Fikir ..mungkinkah Allah nak uji sekali lagi selepas pemergian ibunda tercinta yang baru tak sampai seminggu...
Tiba-tiba abah panggil Huda keluar..abah tunjuk borang yang dah sign oleh pegawai yang berkenaan....uhuks2x..huda termenung panjang... bila dah sign maksudnya lulusla..so bila lulus maksud nya huda dah boleh nikah la esok...huda pandang abah...malunya pi nangis..eheheh..rasa macam nak melompat pun ade!! aiittt.. ..control2x..ahakss.." ooo abah tipu ye" adik beradik dan sedara-mara semua ketawa melihat reaksi Huda....termasuklah en suami tersenyum je." sampai hati ye~getusku..ehehehe..bila tanya..en Suami awal2 dah explain.. " Abah punya rancangan semua ni" eheheh..takpela.. yang penting sekarang ni ALhamdulilah segala nya berjalan dengan lancar berkat doa huda, En suami, abah dan adik beradik~ siapa yang tak kecut perut~

Masa tu Huda tgok En Suami..dia tak banyak cakap, mungkin En Suami Penat.yela.kehulu kehilir nak selesaikan borang tu.sian Abang~~..Abah minta En suami balik selepas solat  maghrib sebab nak buat tahlil Untuk Allahyarmah mak..dia setuju balik selepas maghrib..Alhamdulilah , bila sms dia barulah dia cite yang dia dh start rasa nervous....auuuuu, comel nyer.




Majlis kami bermula lebih kurang sekitar pukul 10 Pg, lepas je rombongan dari pihak lelaki sampai..tak lama sejurus itu Pegawai kadi dan saksi2 pun tiba..Aku diminta untuk datang keruang depan untuk duduk disebelah En suami..sebab pegawai kadi tu nak baca khutbah nikah..huda tengok en suami cool je..:):) tapi tak tahulah kalo dalam hati dah macam tsunami ke tak..ahaks.. terus Abah proceed dengan akad nikah.rupanya ada petua sebab suami cool je time angkat nikah tu..Dia dapat Nasihat dari abang ipar En Suami, .time nak akad tu kalo boleh jangan tngok muka jurunikah..sebab tu buat kita lagi gementar..hanya tengok tangan juru nikah itu sahaja. Saya rasa ini satu tindakan yg bijak untuk mengelakkan pengantin lelaki rasa nervous.











Abah n En suami kene buat simulation 2 kali test hihihih then, saksi - huda tengok abah yang tersekat-sekat.eheheeh. Alhamdulillah, dengan sekali lafaz....sah lah sudah hubungan ini.

Sedih sangat saat-saat ni..sah bergelar Isteri kepada En Ayob tetapi Mak pula tiada disisi..Kalau Mak ada mesti ..mak lah orang yang paling gembira saat itu..Huda cuba tabah kan hati .huda memang tak boleh nak ukir senyuman..teringat sangat dekat MAK.tapi huda pasrah.Abah dan adik beradik di sisi memberi semangat.. Alhamdulillah.




Even though majlis ni berjalan dengan baik sekali saya masih rasa terkilan sampai sekarang, disebab kan  terlalu occupied dengan sesi bergambar...masa ni tak sempat lansung nak bergambar dengan famili Huda.Mean semua adik beradik ada sekali dalam satu gamba. Sampai sekarang rasa sedih sangat-sangat. Lepas akad, kami bergambar untuk pembatalan air sembahyang. Then bergambar dengan famili lelaki...









~: listen carefully :~


Then, bergambar di pelamin + pembatalan air sembahyang kali kedua atas permintaan Abg Nuar sebab dia nak capture gambar betul-betul. then, proceed pulak dengan persalinan yang saya amik tu. So bila tengok kat semua gamba....sampai sekarang rasa terkilan yang amat. Mujur lah masa hari bertandang, dapat grab my family untuk bergambar..kalau tak, sekali lagi rasa terkilan


Jom kita review sikit ehehheeh macam lah ada yang nak baca ek :p.




~: first kiss from him :~


Sepersalinan Nikah : Kami berdua dah berbincang untuk menempah baju kami masing2,en suami di penang dan huda di kl..maklumla jarak kami yang jauh dan jarang berjumpa..persiapan hanya ala kadar. Huda buat baju kurung moden utk persalinan nikah.at least lepas ni boleh pakai semula untuk masjlis formal atau paling tidak pun boleh dijadikan kenangan kan. Kain dibeli di Jakel - amik promosi beli 2 meter Lace + 4 meter Satin then dapat free 4 meter satin untuk baju melayu..

 




~: Cincin Nikah :~
Amik ukuran then adik en suami yang pilihkan.hihihi ada hilang few inches, berkat puasa & diet lah ni.


Kasut: Idea asal nak pakai kasut yang dibeli kat Robinson yang beli kat midvalley tu., hihihi last tak berkasut..sebab nikah kat dalam rumah.. ingat ni ape rumah mat sallleh.ehehehe. nak berkasut bagai..ahakss!!! kasut tu pon sampai sekarang masih bersadai lagi di bawah cermin solek..



Tudung & Veil: Kain chiffon beaded yang dibeli di Plaza City One, Jalan Masjid India. Sementara veil pulak adalah ihsan dari kekty.dah lama since dia balik 2001 lagi dari mesir..veil tu dia beli..cantik sangt..jadi  Asalnya nak beli tapi kekty cakap takyah bazir-bazir, guna aje yang dia punya. Thanks Kekty :)




Make Up: Done by my bridal, so far memang puas hati dengan style make up beliau. Takdelah pakai lipstick merah menyala kan...no no no. Untuk hari nikah, Kak Ira buat sesimple yang boleh sesuai dengan majlis.











Door Gift: Untuk semua tetamu, saya sediakan sapu tangan yang dihias + buah kurma + kerepek dan sedikit kuih.  Kurma  di sponsor oleh kakcik di beli di Arab saudi.










~: first kiss from her:~


Santapan:  Air Tea' O dan kuih muih ihsan dari jiran-jiran dan para makcik-makcik yang bertungkus lumus dari tengah hari hingga petang.














~: senyum :~






Alhamdulillah, majlis berakhir sekitar pukul 11.30 pg dengan baiknya :).




Take care,










Entry nak Happy-happy je... ;)


Kak liza my click's bring me daging Rusa Dendeng! al kisahnya macam ni minggu lepas Huda just tanya dekat kak liza.." akak  mak mertua kak liza pandai buat daging dendeng tak"..dia jawab " eh itu memang favourite mak akak katanya" eheheh..maklumlah..mak kak liza ni orang jawa...mesti dia pandai la...:):)  huda angguk kan jela kepala..sebab huda tak pernah makan daging tu.. tup.....tupp..

Pagi tadi huda sampai office terus kak liza panggil " nah huda..mak mertua akak masak, dia pesan suruh bagi dekat huda." " la yake.. jawabku... "terima kasih tau kat akak n mak mertua getusku" eheheh terharu rasa.. baru tanya..tengok-tengok minggu ni dah dapat..tak ada niat pun nak suruh kak liza bawa..cuma tula..rezeki..:):) Alhamdulilah

Pada mula nya rasa macam nak puasa sunat hari ni..tapi tak jadi gara-gara..gamba diatas lahh!! ishhkk2x. salah kan gambar pulak  huda ni kan.. aahahah..tengok pun dah terliur..tambah-tambah lagi kalau dah merasa daging tu... daging rusa pulak tu.. bukan senang nak dapat aishhh..Sedap sangat-sangat....



Terima kasih kak liza...baik sungguh la akak ni..:)

Pesan Suami ..Diam lebih baik!


Sudah 26 tahun 2 bulan huda mengecapi hidup di dunia yang fana ini. Huda sudah banyak melalui pengalaman yang indah juga pengalaman yang mengerikan. Pengalaman yang huda lalui juga mengajar huda satu perkara yang amat mustahak untuk Huda amalkan walau di mana jua Huda berada. ‘Kurangkan berkata-kata yang sia-sia dan sesungguhnya mendengar itu lebih baik daripada berkata-kata yang sia-sia.’

Huda baru dapat MEMO yang ditampal di rumah sewa huda malam tadi...


 bait-bait memo itu sedikit pun tidak membuatkan huda rasa berkecil hati dengan penulis nya..bahkan bersyukur kerana masih ada lagi orang yang sudi mengingatkan kita..Alhamdulilah..
  
“Kerana mulut badan binasa!’ Ini merupakan pepatah yang huda pegang setiap kali berada di tempat baru atau suasana baru. huda sudah puas hancur badan dan hati dek kerana penangan mulut yang berbicara ikut sesedap rasa.HUda sudah terlalu banyak menerima pengajaran yang amat dahsyat dek kerana kata-kata dan mulut.

Hati kecil Huda mengetus...Salahkah huda  bertanya...salah kah kita menyoal tentang hak kita berada dirumah sewa itu..atau didikan keluarga huda yang  begitu terbuka sehingga boleh bertanya apa2 soalan jika mendatangkan kemushkilan di jiwa..sedangkan di dunia luar mereka katakan TIDAK....berada di zaman jepun kah huda sekarang ini..tergelak sendiri..:):) 
Persoalan tentang soal bayaran rumah, Bil air dan api, maintanace kerosakan dan lain2x...huda ada hak..hak sebagai pengguna..Malaysia ku yang demokrasi!

ohh.. tapi bila berdepan dengan orang yang selalu anggap diri mereka betul huda jadi tersisih tiba-tiba.. mungkinkah kerana soalan itu menguris hati mereka..maaf kan diri Huda yang serba tidak sempurna ini jika ia berlaku
..ikutkan hati yang amarah..mahu sahaja saya menerjah mereka itu( teerjah yang berhemah)eheheh..tapi dek kerana pesan suami" diam tak semestinya kita salah ayang"...huda surrender..huda tahu kelemahan individu yang bernama manusia..tak lekang dari membuat kesilapan..

Huda akui, sesungguhnya berkata-kata terlalu banyak tidak membawa kebaikan langsung, malah mungkin dengan terlalu banyak berkata-kata akan membuatkan lebih banyak hati yang akan terluka. Benarlah kata-kata ini,

“Kata-kata ibarat pedang yang bisa membunuh lawan.”

Benar!! krn mulut kita boleh kehilangan ramai kawan kerana terlalu banyak berkata-kata.. Semua kerana kata-kata! Kerana kata-kata, sebuah organisasi boleh hancur. Kerana kata-kata, sebuah hubungan boleh musnah! Kerana kata-kata juga, segala apa yang kita amat sayangi dan cintai akan menjauhi kita sejauh-jauhnya.

Huda pernah merasa terbeban kerana mulut. Huda pernah merasa sedih kerana mulut. huda pernah merasa TERTIPU kerana mulut. huda pernah merasa bodoh kerana mulut. Kerana mulut, Huda sememangnya pernah binasa&sakit. Dan Huda tidak sanggup lagi menghadapi kebinasaan itu sekali lagi kerana, membina kekuatan diri dan keyakinan diri setelah hancur binasa itu adalah sesuatu yang bukan mudah untuk Huda lakukan. Apatah lagi untuk melakukannya semula untuk kali kedua. Mohon pengertian dari insan2 yg berada di sekelilingku...

Ya ALLAH! Sentiasa ingatkan aku akan kelukaan-kelukaanku sebelum ini, agar aku sentiasa beringat akan peringatan-peringatanMU.

Huda tahu, ALLAH Maha penyayang! Dugaan demi dugaan datang untuk menguji keimanan huda kepadaNYA. Sesungguhnya dugaan-dugaan yang datang menguji sebenarnya mengajar HUda dan mendidik Huda untuk menjadi seorang manusia yang beriman kepada ALLAH dan khalifah di muka bumi ini. Alhamdulillah…





MENASIHATI ORANG yang BERSALAH , TIDAK SALAH!. YANG SALAH MEMIKIRKAN KESALAHAN ORANG..

Isnin, 29 November 2010

Baru sampai KL dan rasa tak besttt.....huuuuuu :(


Kami Bertolak dari Taiping pukul 630 pg..sampai di B.jalil lebih kurang pukul 10...
kami??? eheheh..ye berdua..acctually bukan ngn En suami..uhukss>.....dengan kekty...Alhamdulilah minggu ni ada bodyguard....ececechhhh:):)

Sementara nak siap2 tu..Huda call En suami tak angkat2..confirm!! tido..eheheh..kenal sangat dah kan abang kan!! tak sempat pulak nak bagi sms bagi tahu kata nak balik.. maaf ye abang..^@^

pagi2 lagi huda dah bangun masak nasi goreng dan air tea panas untuk abah ..

kekty siap pesan lagi.." abah rumah ni nanti orang balik jangan sepah2 tau" abah kata " abah nak bagi sepah2 jugak" ahahahaha..tergelak aku sendiri.. macam2 perangai dua beranak ni..eheheh

nila dia..Model iklan testimoni produk kurus..sian  plak tgok kekty ni..eheheh.memng nampak kety dah kurus sikit ..dia ada bagi tahu..sakit lama dia dah datang balik ..huda nasihat suruh dia check di hospital lepas ini.
Antara simptom 2 tiroid ni..kekty bagi tahu..seseorang tu cepat penat..turun berat badan..kurang bertenaga.kerap buang air besar..degupan jantung yang kuat..eh macam2 lagi la...kesian kekty...yang kurus tu bab paling favourite..eehehe

Teringat peristiwa di awal pagi tadi...sian kekty..aku pi gelak plak..ehehe..
nape eh..yela..nak naik tangga bas tak lepas..cubaan pertama..tak lepas kedua pon sama..last2 aku naik dulu pastu kekty baru lepas untuk naik tangga bas tu..aku tak teringat langsung pasal sakit kekty tu..

moh pasni kita pegi hospital n ambil ubat ye kekty~~



kekty ikut sekali sebab dia ada urusan dekat putrajaya..


dari bukit jali kami naik lrt ke masjid jamek dan tukar laluan ke kelana jaya..kekty turun dekat kl sentral sebab kak long dah tunggu kekty kat sana..banyak kali gak huda nak ubah fikiran takmau pi keja ja rasa hari ini...yela.adik beradik berkumpul sekali..bukan senang..tp huda tekat takmaula!! kerja tetap kerja.. nak kerja dengan rajin dan berdedikasi..ececeech

huda plak dah sampai LRT Kelana Jaya..huda ambil teksi terus ke office... memang mood kosong untuk bekerja...
sampai-sampai semua staff dah nak keluar lunch..malas la nak join.. huda baru je sampai kan..
 buat2 sikit kerja ...lepas tu dapat sms  dari En suami "salam ayang dah sampai . maaf lena sungguh abng tido. x sedar diri dah.maaf ye. ni abang nak p kelas memandu kol 3 sampai 630. keje rajin2 k, Muaahh!" tersenyum simpul aku lepas dapat sms dr En suami..eheheh

ahaaa.... dan akhirnya selepas En suami yang sangat sebok dengan operasi dan kerja sebelum ni tu..dapat jugak meluangkan sedikit masa untuk menghadiri kelas teori tu..best2x..
lepas ni boleh la ayang en suami ni relex di belakang sambil goyang2 kaki kan abang kan..ahakss. best2x.


Khamis, 25 November 2010

SELAMAT HARI LAHIR AFNAN@ABANG


Entry kali ini ditujukan untuk anak buah  tersayang. Semua anak-anak buah ucu sayang sangat-sangat sebenarnya..tapi yang ni lebih sikit sebab dari kecik ibu afnan iaitu kakak huda dah tinggal kan afnan dekat Arwah pah n wan untuk dijaga..
Maklumlah time tu ibu a'fnan bekerja di shah alam. nama penuh afnan a.k.a abang  ialah A'FNAN ALYMEIN BIN MOHD KHAIRI.. hari ini adalah hari lahir afnan yang ke 11.. semuga membesar a'fnan @ abang menjadi anak yang soleh berjaya dunia akhirat..Amen..

Ucu teringat la.. time afnan mula-mula menjengok dunya ni dulu..masa tu ucu baru sahaja habis duduki Peperiksaan Menengah Rendah(PMR)
ibu afnan bersalin dekat afnan malam kalau tak silap ucu lebih kurang pukul 11 malam. dekat Hospital Annur section 6 Shah Alam time tu.ucu nerd lagi time tu..ikut jela pah n wan suruh ikut sekali..kalo tak silap angah n ayah ngah pon ada skali..excited kami nak tunggu afnan keluar..ehehe...menunggu dan terus menunggu kelahiran putera sulung yang dinanti..Maklumlah cucu lelaki sulung untuk wan dan arwah pah. jarak afnan n kakak pun jauh 5 tahun..seronok bukan kepalang wan n arwah pah..Arwah pah n ayah afnan tunggu lama tau dalam labour room bersama ibu..ehehe..denga citer ayah afnan hampir pengsan masa tgok afnan keluar..tak caya..tanya ibu..ehehe..sebaik arwah pah sempat sambut ayah afnan..ehehe kelaka kan!

first time dapat tengok afnan...kacak bila besar nti ni..bisik hati ucu!! eeheheh...dengan hidung mancung..mata bulat~first day lahir dah nampak kemancungan hidung afnan tu..hidung tu ikut ayah afnan kan..yang lain semua ikut ibu~~ ucu tak nak balik tau time tu sebab nak tgok afnan je.. ralit je tgok afnan mengeliat kat dalam bilik khas baby tu...lepas tu ucu nampak ayah afnan pimpin ibu masuk bilik air...ibu afnan nak mandi kot time tu..agak2 ucu la time tu..ehehe

lepas abis pantang a'fnan kena tinggal dengan Arwah pah n wan...bibiknya ucu la..ehehehe..bollattt sangat afnan masa tu...suka ucu main ngn afnan...afnan minum susu kuat tau...afnan minum air masak pon banyak..sapa yang ajar..ucu la!! eheheh.. tu sebab badan afnan tegap je skrg..eheheh..tak macam adik!! ehehe..sekeping~~ time tu afnan famous sangat2 dekat rumah pah n wan.. ade je anak-anak jiran nak main ngn afnan...dah la tembam hensem lagi..putih plak tu..eheheh gerammm!!!

time petang ucu and arwah pah selalu bawak afnan round2 ..wan bawak afnan naik motor ucu pegang kat belakang..eheheh..teringat afnan time tu mesti menconggak2 kepala..seronok la kan kadang2 makan angin ngn stroller afnan tu..kadang2 kalo lambat sikit afnan mesti berbunyiii..macam bagi kami hint dah masa untuk keluar jalan2x..ehehehe..afnan memang tak banyak meragam time tu....suka senyum..suka gelakk..best la sangat2 time tu..setahun Arwah pah, wan n ucu jaga afnan..lepas tu.. ibu afnan ambil balik sebab ibu afnan dah berhenti kerja. dah tiba masanya untuk beri perhatian pada afnan n bakal adik afnan kot time tu.eheheh


Sekarang afnan dah besar..afnan, adik, ibu n ayah tinggal jauh dari kami..Afnan suka pau ucu..ahahah..install psp punya game..hari2x..eheheh.pastu afnan sekarang dah kasar sangat ..maklumlah berkawan dengan orang2 arab...tak boleh ucu nak melawak langsung..pasti ucu yang kena kick..ahahah..pastu ucu lari kat wan...sebaik ada defender!! ehehe..ucu tak penah kesah semua tu..sebab ucu sayang afnan!

afnan balik tengah tahun haritu pon masih sempat tidur dengan arwah pah lagi kan..hari2 afnan tidor bawah ketiak pah..ehehehe.. jeles ucu!! bertapa sayang nya pah dekat afnan..tapi sekarang kita dah tak ada pah..tak boleh nak manja 2 macam dulu..afnan kalo ingat dekat arwah pah jangan nangis2 tau.. wan dah pesan kat afnan..kalo ingat baca surah yasin tau..sedekah banyak2 fatihah dekat pah..sebab afnan duduk jauh dari malaysia..setahun sekali baru dapat jumpe kann.!~~

banyak kalo ucu nak tulis esok lusa pon tak abis..tapi kenangan dengan afnan selama setahun ucu jaga..memng tak boleh lupa... ape2 pon ucu doakan afnan berjaya ... jangan melawan ibu n ayah...jadi anak dan abang yang baik di dunia dan akhirat.






Model spek =)


Afnan n Aizad yang rapat dengan Arwah Pah n Wan



Psttt- teringat dan sayang kat semua anak-anak buah

~Sedih itu Normal~


Lihatlah awan putih yang berarak itu~cantik kan!! Tapi ada masanya awan yang putih dan cantik itu akan bertukar wajah menjadi mendung dan hitam tanda hujan  akan turun membasahi penduduk bumi seisi alam.


dan huda rasa sama jugak dengan kehidupan kita ni..takkan selalunya bahagia kan!! :)
ada masanya kesedihan akan datang . lalu untuk apa ALLAH titipkan rasa sedih itu? Rasa sedih itu lebih mendekat kan diri kita pada ALLAH.


Hati huda yang kontang ini pasti di basahi dengan air mata. biar hati huda terus mekar dalam dedaun keimanan. biar tertunas pohon cinta pada illahi. Biar redha cinta rabbul izzati.


Huda tak nak bersedih..insyaALLAH huda hadapi masalah yang datang dengan jiwa yang tenang.
huda nak berlapang dada. masalah yang datang tak mungkin ada yang mampu menyelesaikan melainkan dengan izin ALLAH. Huda pasti!! apa yang berlaku semua ada hikmah yang cantik dan rahmat yang tersembunyi.


Aku hanya mampu mendengar..
Aku hanya mampu menangis..
Aku hanya mampu sedih bersamamu
Inginku pinta beban itu tergalas di bahuku
Moge dirimu mampu tersenyum selalu
Tapi aku tak mampu untuk itu..
Lalu harungilah ia penuh dengan rasa cinta pada Rabbmu
jua Rabbku....

Tersenyum Selagi Mampu


Huda tahu setiap yang bernyawa itu pasti akan di uji. kerana ujian yang datang itu tarbiyah. Tanda sayang , tanda cinta. huda akan sahut ujian dengan hati yang lapang. Moga hati menjadi tenang. Bisikan hati lebih pada yang mencari. mengharapkan pada Allah yang pasti. Masalah nya itu datang dari ALLAH dan jalan penyelesaian juga akan muncul dengan izin ALLAH swt.




dan kadang2 masalah itu dari kelalaian diri sendiri, hasil sifat berani tanpa berfikir apa kesan yang mendatang. dan apa yang berlaku jua dengan izin ALLAH . lalu barulah terfikir keadaan hati-hati yang bakal terluka. fikiran jadi celaru! penat! Ya ! penat berfikir perkara yang diperkatakan.


" Hadapi ia dengan jiwa yang besar"


"Berfikiran positif"


" Hadapi dengan tabah kerana Allah memujuk dengan cara tersendiri


" Jangan bersedih kerana Allah bersama dengan kita"






Lantunan suara itu mungkin senang untuk diutarakan. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Tapi itulah realiti kehidupan......

Rabu, 24 November 2010

RINDU SUNGGUH!! uhuhuhhu..:(


Rindu la kat en Suami sangat2x........................

nape abang dok jauh2x..........................

2 malam abang missed untuk call ayang...........

ayang tunggu je tauu....................

sebok kan.................

ehmmmm...sebok tolong kawan install laptopp kan...sampai lupe kat ayangg....huwaaa..uhuksss

"huda sabar kan".......................(pesan abang sentiasa ayang ingat):):):)
sob..sob,..sob



dan disebabkan itu..............ayang denda abanggg!!! hurmmmmm...




denda  5 je.............boleh kannnn.........ahaksssss.....






Abang pon dah ngaku kan...eheheeh ....apee!!~~abang tak caya!!

ni apee!!...~~~hoyeahhh~~~~~~ Muahhhh sayang abang!!

psttt: hanya kami je yang faham entry huda kali ni...!!ngeh3x.ayang setuju sangat2x..eheheeh

~~Ganti Puasa Hari Ke 3~~


Hari Pertama Puasa Sunat agak letih jugak..tapi habis tauuu~~yela kan.. nak mula balik puasa ni..hari first memng meragam sikit perut ni..:):) pastu ngn keje belambak lg~tp Alhamdulilah..lebih bersemangat sbb ada click's belanja untuk berbuka puasa..siap dia tapau kan untuk huda lagi..bestnyaa!!..

Dapat daging masak kicap (teringat kat en suami) n ayam kari...eheheh..so balik rumah karang tak yah lah kelam kabut nak buat tu dan ini..ehehehe. kredit to kak liza yang baik hati.. ;);)




pstt- lauk ni huda ratah je....eheheh..memang tak ade stok beras kat rumah~~


Hari kedua pulak berbuka puasa dah tk de sapa nak sponsor.kwang2x..^)^, dalam malas2 sempat jugak huda buat karipap dengan makaroni goreng...;)









asalnye nak masak makaroni je...last2x...uli la tepung..potong la kentang ..jadi gak karipap cek tu..ngeh3x,,dapat 6 ketul ja..ehehe..budget ngam3x...satgi lebih uli tepung membazir je kan..tkde sapa nak habiskan.. ^_^


post-petang ni nak masak apa pulak ye!

Tips mengambil hati pasangan........


jum nak share sikit artikel ni..dapat dari email yang di forward...so jom kite same2 share tips yang berguna ni ^_^

TIPS MENGAMBIL HATI PASANGAN....
Keharmonian rumahtangga terletak di tangan kedua-dua belah pihak suami isteri. jika anda saling memahami dan menghormati antara satu sama lain.. insyaALLAH rumah tangga anda akan sentiasa aman dan bahagia


Tips Mengambil Hati Suami 
  1. sentiasa berhias untuk suami. Bersiap dan berhias menunggu kepulangan suami. sentiasa menjaga kecantikan diri.
  2. Memahami hobi suami dan sentiasa memberi dorongan selagi ia memberi manfaat dan mengembirakan suami anda, tetapi berbincanglah jika hobi berkenaan terlalu memakan masa untuk anda bersama suami atau suami anda terlalu boros untuk hobi tersebut.
Tips Mengambil Hati Isteri  
  1. Memberi hadiah kepada isteri. walaupun nilainya cuma beberapa ringgit kerana nilainya pada mata isteri begitu besar.
  2. Memuji masakan isteri anda.Memasak dan membuat kerja-kerja rumah adalah pengorbanan yang besar yang dilakukan oleh isteri anda .
  3. Temankan isteri anda pergi membeli belah dan memberi pendapat anda apabila diminta.
  4. Selalu memeluk dan membelai isteri. sebelum kahwin haram pegang tangan tapi ramai yang buat, bila lepas kahwin nak sentuh isteri pun susah.. (psstt..suami huda sentuh lepas nikah je...) eheheh,...
  5. Memuji kecantikan isteri apabila dia berhias. jangan sekali-sekali memuji kecantikan perempuan lain didepannya. ini akan menyebabkan isteri anda akan berkecil hati dan merasa kekurangan.

note-kesimpulannyer, kerjasama yang kuat diperlukan dalam melayari alam rumah tangga..hope ianya akan menjadi panduan pada huda dan semua                        

~~REHLAH~~


Minggu lepak lagi bersama En suami , En Nayan , Cik suriaty , Aisyah dan Muhammad

destinasi seterusnya.... mana lagi! penang la ..eheheh. ^_^

atas undangan En suami..kami 4 beranak bertolak dari taiping selepas Solat Jumaat =) terima kasih Abang!!

best kali ni sebab dapat kuar jalan2x..tak la macam entry sebelum ni..hak3x.

meh tgok gmba2 kat bawah ni......





ontheway nak jumpe cu ob..ehehe

naik feri....best2x.. :)



check in ..rehat2x jap pastu kuar g makan..:)




                                


Menunggu abah n abang solat asar..kami!! mamnuq..ehehehe




 Huda asalnye nak makan capati..tp tkde belah siang..uhukss..spoil mood makan dah time tu..tnye roti canai pon takdak..ehehehe..tknak order lain..nak capati jugakk!!! last2x.. tgok sedap depa makan..mintak sikit kat aisyahhh..ahahaha... 'aisyah ucu nak sikit!!


Gambar pasembor ni je yang sempat ambik.. kes ..kebulur sangat~~~





dekat botanic garden  waterfall....banyak monyet2 kat sini...jinak2 plak ..ehehe..tu mak yang tgok kawan2 dia la kot...ahakss..





Aisyah dan muhammad







Ladang cactus ^_* (pssttt: budak baju pink tula yang guide kitaorang) eheheh..












                              Baru sampai di miami bay tanjung bunga..ape2 pon snap dulu la kan....eeheheh ..terima kasih kepada cameraman En Suami..eheheh








ala..... best nye this moments..bila bleh dtg lagi...dah la dok jauh2 ni..Miss u Abang~~~muahhhhhh!!









(motif gambar ni)...saja tak nak rotate**..ahakss.seni la konon..ehehehe.. :p









Abah n Anak bongsu :)





En suami dah tgur..berapa banyak nak buat piece daa....ahahaha...en Suami jelesss!! ahahaha...Piecer :)








Aisyah n muhammad...malu2 plak nak mandi eh...










tangkap gamba ayang la tuhh~ehehe ^_*








me again with my Abah...






FIL dan SIL best moments... ^_^

Selasa, 23 November 2010

~3 Hari Terperap~tp bestt!!




Entry kali ni paling best..(syok sendiri) wakakka..!! ehehe..
Sbb aku nak cite pasal first time aku ke penang bersama En suami..





Bulan ni aku cuti lama skit..smua skali 9 hari termasuk sabtu ahad.. cuti cuma dua hari je.cuti umum satu hari dan cuti sabtu ahad.yang berbaki 2 hari lagi tu aku mc ngeh3x......







Siap tolong mak masak n makan tghari lagi..mak bekal kan kueh loyang kat kami..fresh made by 'MIL'..untuk raya hari akan datang...rajin sungguh dalam kami tengah siap2 tu..sempat lagi nak buat kueh karas lak pas tu..peberet gak tu..;) cume tak sempat nak menuntut wat kueh tu lagi.. insyaALLAH lepas ni ye mak.! eheheh.. nak belaja buat kueh karas yang sedap tu..








Bertolak dari rumah mertua pon dah pukul 12 tghri..sampai di Penang lebih kurang pukul 2 ptg.. terus check in kat Hotel Good Hope inn Gurney..second time selepas 2 bulan berkahwin dapat privacy sendiri dengan suami!! wahhh bestnyee~~ eheheh..masa untuk berdating dengan suami lah pulak kan ,..eheheeh...juga masa untuk hilangkan stress penat bekerja..kami ambil masa untuk rehatkan badan tu pon kejap je..sebab pukul 3pm suami dah kena masuk keja balik..kalo la dapat aku stop kan masa time ni kan best..eheheeh..berangan sangat!!...ahakss
Selepas peluk cium dan lambai suami pergi kerja kat muka pintu..... tinggal la aku sorang2x balik dalam bilik .. tp tak risau dah..sbb aku tak mimpi!! dan memang aku kat penang skrg..Alhamdulilah...dekat ngn suami buat aku lebih gembira. ^_*



Sementara nak tunggu suami pulang pukul 11 malam..aku mandi, aku solat zohor,aku tengok tv,aku tidur,aku bangun lagi,aku makan kuih loyang tu, aku tidor balik,aku bangun mandi solat asar, pastu tgok tv, aku makan lagi kuih loyang lagi,..tu jela keje yang mampu aku buat..ehehe..tuptup . suami aku balik awal rini...siap bawak balik bihun tomyam lg ..sedap nye!!! memng perut dah berkeroncong dari siang td lagi....aku g tau dah separuh aku makan kuih loyang tu kat en suami..lapar~~ nak turun tak tahu kedai kat mana..En suami kata ciyannyee n say sorry..sambil tersenyum kami makan bersama2 tomyam yang sedap itu.. ^_* slurrrpp~~






<<<<<>>>..en suami keje kol 7pg dan balik pukul 3ptg.. pukul 6 aku dah bangun .gerak en suami..bestnye tgok en suami tido.macam tk nak gerak je..aishhhh..tak boleh! tak boleh! lepas mandi n solat berjemaah aku buat air kopi yang en suami bawa dari rumah..tu je bekal lapik perut utk en suami dapat aku sediakan..maklumlah kat hotel. ikutkan hati nak aje aku wat meekari ke..nasi lemak.ke..ehehehe =) =) nak rajin2 je utk en suami~~






selepas melambai en suami kat muka pintu..aku pon tak tahu nak buat apa..nak tido tak ngantuk!! tgok jela tv pastu makan kuih loyang yang ade tu..nak kuar tak berani~last-last tertidur jugak aku!!!...ehehehe..tuptup bunyi tepon en suami call kata nak balik 1/2 jam lagi..pastu tanya aku nak makan ape..:):) aku jenis yang tak cerewet bab makan ni..ape yang orang bagi aku makan aku makan jela.. tk banyak complaint!! aishhhh... untung en suami..ehehehe ;P
setengah jam berlalu ketukan di pintu buat aku tersentak..senyum terukir di bibir..en suami pulangg hoyeahhh!!~~~aku buka pintu smbil melempar kan snyuman buat orang yang aku cinta..dalam hati berbunga-bunga.. (dan aku masih lagi berada dalam bilik selama 48 jam tidak keluar kemana-mana)Percayalahh..^_^






Hari ketiga en suami kerja petang pukul 3..esok awal2 pagi kami dah nak checkout balik kampung untuk sambut rya korban..dan akhirnya aku keluar jugak dengan izin en suami petang tu..jalan-jalan kat pantai.tp kejap je..sbb hujan lebat..en suami call tnya aku kat mana.rupa2nya en suami balik awal rini..eheheh..dengan segera aku bergegas pulang..aku siap tapau kan ketioew goreng n milo panas lg! best2x....
Masa untuk berehat sebab esok pagi2 dah kena balik n beraya di rumah mertua....
ta
ta........ ;)

~~Suprises Gift~~


Inilah rupenya benda yang abang bagi tau kat telefon tempoh hari..


rahsia la sangat.;P...nak tunggu ayang balik baru tau ape kan..!!..eheheh..dah si isteri ni korek punye korek.. dapat tahu jugak akhirnyaaaaa....
taraaaaaa!!!!...... ;)




best2x.Sony Ericsson T715. dah la comell..ada 3g maklumlah kami dok jauh..terpaksalahkan!!!..eheheh..dah la
feberet kaler plak tu..aiishhh~~


TERIMA KASIH ABANG... I LOVE U SO MUCH.....!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...